“No 2021. gada jūlija Valmieras pilsēta apvienojusies ar apkārtējām teritorijām, veidojot Latvijā otro lielāko novadu. Valmieras novads un pilsēta ir ar senām ražošanas tradīcijām. Saražotās produkcijas un eksporta apjomā uz vienu iedzīvotāju Valmieras pilsēta ir otrā vadošā valstī, divas reizes pārsniedzot vidējo rādītāju Latvijā. Valmieras novads ir augošs un uz attīstību vērsts – zināšanu, talantu un biznesa centrs. Esam apņēmušies turpināt veicināt uzņēmējdarbības attīstību un veidot dinamisku biznesa vidi. Valmieras novada mērķis ir piesaistīt talantus. Es uzskatu, ka ārējo tiešo investīciju piesaiste palīdzēs to sasniegt. Spēcīgi uzņēmumi, labvēlīga uzņēmējdarbības vide, konsekventa atbalsta sistēma un cieša sadarbība starp uzņēmējiem, izglītības iestādēm un pašvaldību ļaus sasniegt mērķi. Mēs turpināsim ieguldīt resursus cilvēkos, infrastruktūrā, jaunās teritorijās, veselības aprūpē, sportā, kultūrā un dzīves kvalitātē. Turpināsim piedāvāt lielisku atbalsta sistēmu, ļaujot uzņēmējiem un investoriem Valmieras novadā justies gaidītiem.”

Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs

Valmiera un Valmieras novads – labākā vieta, kur dzīvot, strādāt, mācīties un atpūsties

SKAITĻOS & FAKTOS

Valmiera dibināta 1283. gadā. Valmieras pilsētas platība – 19.35km², Kopējā platība – 2946km², 5 novada pilsētas, 26 pagasti, Iedzīvotāju skaits – 54 642, no kuriem 24 868 ir Valmieras pilsētas iedzīvotāji. Darba spēka vecumā esošie iedzīvotāji – 33 806.

Valmieru veido tās cilvēki. Katrs ar saviem darbiem, zināšanām, līdzdalību, attieksmi, katrs atšķirīgs, bet visi kopā lepni būt valmierieši. Valmieras stāsts ir stāsts par tās iedzīvotājiem.

Valmiera ir augoša, uz attīstību vērsta pilsēta – zināšanu, talantu un biznesa centrs. Pilsētā pastāvīgi tiek attīstīta uzņēmējdarbība un veidota dinamiska biznesa vide. Resursi tiek ieguldīti cilvēkos, infrastruktūrā, jaunās teritorijās, veselības aprūpē, sportā, kultūrā un dzīves kvalitātē.

Valmiera, kurai jau vēsturiski ir izteikts uzņēmējdarbības gars, un, kas kombinācijā ar toleranci un atvērtību jaunajam, ir ļoti pievilcīga cilvēkiem, kuri dažādu apstākļu un iemeslu dēļ ir izceļojuši no Latvijas.

Valmieras novads atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā – Latvijas Ziemeļaustrumos pie A3 autoceļa, kas savieno Latviju ar Igauniju.

IZGLĪTĪBA

Valmierā un Valmieras novadā ir daudzveidīga un pieejama izglītība no pirmsskolas līdz profesionālajai, augstākajai un mūžizglītībai. Šeit ir 18 pirmskolas, 20 vispārējās izglītības, 12 profesionālās izglītības, tostarp Valmieras Tehnikums, un 2 privātās izglītības iestādes, kā arī viena augstākās izglītības iestāde – Vidzemes Augstskola. 2022./2023. mācību gadā Valmieras novadā mācījās 9212 skolēni.

Valmiera ir starptautiskā UNESCO Izglītības pilsētu sadarbības tīkla (UNESCO Global Network of Learning Cities) dalībniece. Visaptveroša izglītības sistēma ir Valmieras novada inovāciju un uzņēmējdarbības pamatā.

Valmieras Tehnikums piedāvā 12 profesiju apgūšanu, to vidū tādas industriālās profesijas kā atjaunojamās enerģijas tehniķis, mašīnbūves tehniķis un rūpniecisko iekārtu mehāniķis. Tehnikums piedavā arī mācības pieaugušajiem. Iestāde vērsta uz sadarbību ar darba devējiem un nozarēm. 

Vidzemes Augstskola piedāvā 17 studiju programmas Sabiedrības zinātņu un Inžinierzinātņu fakultātēs. Vidzemes Augstskolai sadarbībā ar Valmieras pilsētu atvērts sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūts (HESPI). Augstskola ir Eiropas Universitātes dalībniece E³UDRES² aliansē, kuras mērķis ir lokālo problēmu risināšana un inovatīva darbība. 

Valmieras novada izglītības iestādes vairāku gadu garumā piedalās Erasmus+ programmā ļaujot novada bērniem un jauniešiem iepazīt plašo pasauli, kā arī pašiem uzņemt viesus un iepazīstināt ar novada un pilsētu kultūru un tradīcijām.

DZĪVOŠANA

Apmierināti ar dzīves kvalitāti Valmierā
99.3%
Pārliecināti, ka pilsēta ir draudzīga dzīvošanai ģimenēm ar maziem bērniem
98.4%

Talantu un jauno profesionāļu piesaistei un viņu ģimeņu nodrošināšanai ar kvalitatīviem īres dzīvokļiem pilsētā tika realizēts nozīmīgs daudzdzīvokļu īres namu būvniecības projekts, piedāvājot īrei 150 jaunus mājokļus, viena mājokļa cena 5,80 eiro par kvadrātmetru.

Kopumā Valmierā plānots uzbūvēt vairāk kā 600 jaunus mājokļus. Šobrīd ir investēti jau 8,2 miljoni eiro dzīvojamā fonda paplašināšanai un pieejamības nodrošināšanai. 22 km no Valmieras pilsētā Sedā ir brīvs pašvaldības dzīvokļu fonds (vairāk nekā 70 dzīvokļi) iegādei savā īpašumā.

Neraugoties uz pašvaldības ieguldījumu dzīvojamājā fondā, arī privātpersonas piedāvā īrei vai iegādei savus īpašumus visā novadā.

Valmieras sabiedriskā transporta mobilitāte nodrošina ērtu un efektīvu piekļūšanu darbam arī ārpus Valmieras pilsētas.

KULTŪRA

Valmieras novadā ir teātra, dziesmu svētku un dažādu Latvijas mēroga kultūras notikumu aizsākumi. Rubenes mācītājmuižā 18.gadsimta beigās izdota pirmā pavārgrāmata latviešu valodā, Mazsalacā dzimis Gustavs Ērenpreiss, kas aizsāka plaši lietoto velosipēdu ražošanu. Nozīmīgākais kultūras piedāvājums Valmieras novadā ir Valmierā – Valmieras drāmas teātris, Valmieras kultūras centrs, kinoteātris “Gaisma”, Vecpuišu parks un koncertzāle “Valmiera”, Valmieras muzejs, Valmieras integrētā bibliotēka, Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca. Kultūras piedāvājums ir plašs arī novada pilsētās un pagastu centros – Neikenkalna dabas koncertzāle, dēļ kuras Valmieras novads ir uzņemts Eiropas Padomes Ainavas balvas dalībnieku aliansē, Vaidavas estrāde, Dikļu pils, Valmiermuižas pils parks, Naukšēnu Cilvēkmuzejs, Kokmuižas pils komplekss, Skaņākalna parks, Rubenes baznīca, kur savulaik katoļu priesteris Indriķis sarakstīja Indriķa Livonijas hroniku. Novadā darbojas trīs muzeji, kā arī pie kultūras centriem izveidotās izstāžu zāles, saieta nami, brīvdabas estrādes, amatniecības centri u.c.

Valmieras pilsēta rūpējas par augstvērtīga kultūras piedāvājuma pieejamību ikvienam interesentam un kultūras mīļotājam. Pilsētā norisinās dažādi kultūras pasākumi, izrādes, koncerti, festivāli, izstādes un citi kultūras procesi. Tieši kultūras virzienu mijiedarbībā dzimst jaunas iniciatīvas un sadarbības modeļi. Iedzīvotāji līdzrada kultūras procesus un ir ikviena kultūras notikuma centrs.

Valmiera ieguvusi 2. vietu projektā «Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027».

Valmiera tika atzīta par gada sporta pašvaldību 2022. gadā. Valmierā atrodas Jāņa Daliņa stadions, kam piešķirts Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas asociācijas sertifikāts. Stadions sastāv no skatītāju tribīnēm ar 1400 un 470 sēdvietām, viesnīcu, kas paredzēta 100 personām, vieta sacensībām 24 dažādās disciplīnās. Stadionu un arēnu ir atzinuši un novērtējuši arī ārvalstu sportisti. Valmieras novadā darbojas 8 sporta bāzes. 

Valmieras Olimpiskais centrs atbilst IHF, IFF, FIVB un FIBA noteikumiem un regulām. Tajā atrodas 3 pārveidojami laukumi, mobilas skatītāju tribīnes ar 1200 sēdvietām. Tāpat pieejama arī trenežieru zāle, ēdamistaba un konferenču telpa. 

Valmieras peldbaseins atrodas blakus Valmieras Olimpiskajam centram, peldbaseins ir saņēmis Starptautiskās Peldēšanas federācijas sertifikātu. Peldbaseinā norisinās Latvijas čempionāts peldēšanā jauniešiem. 

Par godu divkārtējam olimpiskajam čempionam Mārim Štrombergam, Valmierā ir Eiropas līmeņa BMX trase. 2019.gadā šeit norisinājās Eiropas BMX čempionāts, kas pulcēja 1060 dalībnieku no 26 valstīm. UEC Eiropas BMX čempionāts 2025. gadā norisināsies tieši šajā trasē. 

Sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs” ir viens no jaunākajiem sporta tūrisma galamērķiem un viens no iespaidīgākajiem skeitparkiem Baltijā ar kopējo platību 11152 m2. Paredzēts aktīvai atpūtai ģimenēm ar bērniem, ekstrēmā sporta veida piekritējiem, kā arī sacensību rīkošanai.

Daliņu pludmale ir iecienīta vieta Valmieras iedzīvotājiem un viesiem, vasaras sezonā, izmantojot kādu no 5 pludmales volejbola laukumiem. Pludmalē regulāri tiek aizvadītas dažāda līmeņa sacensības.

Gandrīz pašā Valmieras pilsētas centrā, Gaujas krastā atrodas airēšanas slaloma trase “Krācītes”. Airēšanas slaloma trases atrašanās pilsētas centrā ir sekmējusi vietējo sportistu panākumus Latvijas un starptautiskā mērogā.

VESELĪBA

Valmieras pilsētā atrodas VI līmeņa ārstniecības iestāde “Vidzemes slimnīca”, kas sastāv no trim daļām Valmierā, Rūjienā un Valkā un struktūrvienības SIA “Mazsalacas slimnīca”, un ambulatoro pakalpojumu sniedzējs SIA “Valmieras veselības centrs”. Pašvaldībā pieejami 7 feldšeru punkti. 

VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” atrodas reģionā, tāpat novada teritorijā pieejami ģimenes ārstu, medicīnas speciālistu un aptieku pakalpojumi. Valmierā atrodas arī sporta Veselības centrs un Vidzemes bērnu veselības centrs “Apelsīns”. 

Valmieras novada pašvaldībā darbojas arī dienas aprūpes centri, kas paredzēti dažādām vecuma grupām ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem, kā arī specializētas darbnīcas. 

LEPOJAMIES

Valmieras reģionā ir 81 aktīvas ārvalstu investoru kompānijas no tādām valstīm kā Zviedrija, Vācija, Lietuva, Nīderlande, Dānija, Gruzija, Beļģija, Ukraina, Polija, Itālija un citas. 51 no visiem investoriem ir investējuši projektos, kas atrodas Valmieras pilsētā, kas sniedz 1619 darba vietas.

Scroll to Top